Националната кампания „Вземи краката си в ръце“ се провежда за втора поредна година и има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми  на венозната болест, необходимостта от своевременна диагностика и лечение. В рамките на кампанията са организирани безплатни профилактични прегледи на тези, които желаят да проверят в риск ли са от разширени вени. „Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени засяга голяма част от населението не само в България, а и в света.

Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадии“, отбеляза проф. Марио Станкев. Статистиката показва, че жените страдат два пъти повече отколкото мъжете от хронична венозна болест. Дамите са по-засегнати заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност. 

Организатор и инициатор на събитието е агенция за публични комуникации VIP communications PR, а партньори са Национална Пациентска Организация, Български лекарски съюз и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Столичната лекарска колегия към БЛС и др.