Четири обучени кучета-асистенти на пациенти с диабет вече получиха своите дипломи на официална церемония като част от инициативата SuperGlucodog на „Сервие България“ и фондация „Очи на четири лапи“.

„Инициативата е много важна за „Сервие България“, не само защото компанията е лидер в лечението на диабета, но и защото чрез SuperGlucodog ние даваме на пациентите още нещо много важно – сигурност и емоционална подкрепа“, заяви по време на церемонията Емилио Галиарди, изпълнителен директор на „Сервие България“. „Тази година отбелязваме 27 години на българския пазар – период, в който изградихме едно истинско партньорство с българските лекари и с пациентите с хронични заболявания в България. Нашата мисия като фармацевтична компания е да подпомагаме лекарите в тяхната ежедневна грижа за хората с хронични заболявания, предоставяйки им все по-ценни, дълготрайни и стоплящи сърцата услуги. Вярвам, че Super Glucodog е едно добро начало, което ще бъде продължено в годините в полза на пациентите“, допълни г-н Галиарди.

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева обясни, че кучетата преминават през обучение, което продължава близо година. Резултатът от това обучение трябва да бъде: да сигнализират при започваща криза при това във всякаква ситуация – на нови места, в движение, в превозно средство и през нощта. По този начин те могат да уведомят детето и неговите родители до 10-15 минути преди да настъпи кризата и апаратът за измерване на захарта да го отчете.

Кръвната захар при хората с диабет варира в широки граници и контролът й е много важен. Кучетата-асистенти са допълнителна възможност за контролирането на тези нива, защото могат да разпознават миризмата при промяната в нивата на кръвната захар на техния собственик и да сигнализират при хипогликемични кризи. В тези случаи те реагират чрез побутване с нос, побутване с лапа или лай. Често кучетата сигнализират 10-15 минути преди електронните средства за измерване на кръвна захар. Това позволява на пациента да вземе мерки и да избегне големи колебания на нейните стойности, водещи до усложненията на диабета.

Повече за инициативата на Сервие за обучението на високоспециализирани кучета за лични асистенти на пациенти с диабет можете да научите тук.